Σχολική Βία

Σχολική Βία

Τι είναι σχολική βία και εκφοβισμός; Πώς καταλαβαίνω το φαινόμενο; Τι πρέπει να κάνω;

Το φυλλάδιο αυτό θέλει να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το θέμα του bullying και να βρείτε λύσεις στο πρόβλημα της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Σε όλα τα περιστατικά, υπάρχει μια ομάδα μαθητών που «επιτίθενται» σε κάποιον αδύναμο  και απροστάτευτο συμμαθητή τους. Εκφοβισμό έχουμε  συνήθως εάν  ένα άτομο υπερτερεί σημαντικά έναντι του αντιπάλου του. Στοιχεία του ορισμού της βίας  είναι η επιβολή της βούλησης, η πρόκληση ζημίας ή βλάβης, η απειλή εκφοβισμού, κακομεταχείρισης ή κακοποίησης.

Οι μαθητές είναι οι βασικοί δρώντες στη διαδικασία σχολικού εκφοβισμού και μπορούν να έχουν διάφορους ρόλους –«θύματα», «θύτες», παρατηρητές. Ο τρόπος εκφοβισμού; Γνωστός : ξύλο,  κοροϊδίες, απομόνωση, ύβρεις. Ένας στους τρεις μαθητές πέφτει θύμα σωματικού εκφοβισμού στο σχολείο, ένας στους δύο λεκτικού. Κάποιοι  νιώθουν  μόνοι και αδύναμοι και  βιώνουν  σωματικό ή ψυχικό πόνο.

Μορφές εκφοβισμού : σωματικός, λεκτικός (χρησιμοποίηση λέξεων με στόχο τη μείωση-υποβάθμιση της προσωπικότητας του άλλου), κοινωνικός (σε εθνοπολιτισμικά διαφορετικούς μαθητές ή με  μαθησιακές δυσκολίες...), συναισθηματικός, σεξουαλικός και  ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

Αξίζει να αναφερθεί και το bullying της σχολικής επίδοσης, που αφορά το δικαίωμα των μαθητών να έχουν χαμηλούς ή υψηλούς βαθμούς. Δυστυχώς, μερικοί συμμαθητές και φίλοι, βρίσκουν την ευκαιρία να αποκλείσουν από την παρέα τους συνομηλίκους με βάση την επίδοσή τους στην τάξη και να τους περιθωριοποιήσουν. Οι καλοί μαθητές –τα «φυτά» όπως αποκαλούνται, σε πολύ υψηλό ποσοστό-περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα- πέφτουν θύματα bullying,  ενώ την ίδια στιγμή  σχεδόν ένας στους τέσσερις, γίνονται και οι ίδιοι θύτες.

Σχολική Βία και Εκφοβισμός υπήρχε από παλιά στην κοινωνία και στο σχολείο. Όμως τις τελευταίες  δεκαετίες , απασχολεί ιδιαίτερα τις ανθρώπινες κοινωνίες οι οποίες έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται γύρω από το πρόβλημα αυτό. Αιτία είναι αφενός η γιγάντωση του προβλήματος που έχει λάβει διαστάσεις πλέον μάστιγας και αφετέρου οι σοβαρότατες και μακροχρόνιες συνέπειες που έχει για τα παιδιά και  αφορούν  τα θύματα, τους θύτες και τους παρατηρητές, με τις πλέον βαριές να τις αντιμετωπίζουν όπως είναι φυσικό τα θύματα.

Τι μπορώ να κάνω για τη σχολική βία;

Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις είναι να μην είσαι απαθής και βουβός. Αν συμβεί σε σένα, νιώσε άνετα να μιλήσεις σε κάποιον. Μην κλείνεσαι και μην περιμένεις «απλά» να «περάσει και αυτό το συμβάν». Μίλησε σε κάποιον συμμαθητή σου που εμπιστεύεσαι και τον θεωρείς δικό σου φίλο,  στους γονείς σου, στους εκπαιδευτικούς σου, τον ψυχολόγο και τον Διευθυντή του Σχολείου. Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ εδώ είναι να μιλήσεις και να μοιραστείς με κάποιον άλλον το πρόβλημά σου. Μην περιμένεις βουβά. Το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αφορά όλη τη σχολική κοινότητα που έχει υποχρέωση να παρέμβει.

Αν η βία χτυπήσει την πόρτα ενός δικού σου φίλου, στάσου πλάι του. Η παρουσία σου δίπλα του μπορεί να είναι καταλυτικής σημασίας και να σημαίνει πολλά για τον ίδιο. Να νιώσει πως έχει ένα άτομο δίπλα του που νοιάζεται και δεν τον αφήνει μόνο του στα δύσκολα. Δυο άτομα είναι περισσότερα από ένα - και δεν είναι μόνο θέμα αριθμητικής υπεροχής. Είναι η αίσθηση που γεννάται στο «θύμα» πως έχει κάποιον πλάι του να τον στηρίξει και να του σταθεί στα δύσκολα. Φυσικά και στην περίπτωση αυτή είναι εξίσου σημαντικό να ΜΙΛΗΣΕΙΣ κι εσύ σε κάποιον (έναν καθηγητή για παράδειγμα) για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φίλος σου στον οποίο συμπαραστέκεσαι.

Πολλές φορές νιώθουμε θυμωμένοι με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ο θυμός που νιώθουμε μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Το να ξέρω πώς να διαχειριστώ το θυμό μου, να εκφράσω λεκτικά τα συναισθήματά μου και να επιλέξω σωστές μορφές συμπεριφοράς είναι ένα άλλο βήμα. Υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι, για να εκφράσεις τον θυμό σου και την οργή σου. Ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό σύμβουλο. Δεν χρειάζεται να ξεσπάς στο σχολικό περιβάλλον και να το καταστρέφεις. Δεν σου φταίει το παρκάκι του προαύλιου χώρου, δε σου φταίει το φροντιστήριό σου, ούτε και οι γλάστρες του γείτονα.

Αν σας επιτεθούν, αν δεχθείτε προσβολές ή επιθέσεις από άλλους συμμαθητές σας, η λύση δεν είναι να ανταπαντήσετε και να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Η βία γεννάει βία. Αντίθετα, απομακρυνθείτε από το συμβάν και αναζητήστε έναν μεγαλύτερο (γονιό, εκπαιδευτικό), για να επιληφθεί του επεισοδίου. Αυτή η πράξη δεν σας κάνει αδύνατους, αλλά δείχνει πως μπορείτε με τρόπο ήρεμο και νηφάλιο να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση.

Πού αλλού μπορώ να λάβω υποστήριξη σχετικά με περιστατικά σχολικής βίας;     

    

1. «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ     ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο την παροχή βοήθειας και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά. Η ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 1056 είναι τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης που λειτουργεί χωρίς χρέωση, 24 ώρες τη μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.    

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2107609550 E-mail: [email protected]

2.

3. Ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Καταγγελία στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλ.: 210 6476464, 2106476000 ιστοσελίδα: http://www.cybercrimeu nit.gr

4.  Τηλ: 213 1306703, 213 1306605 ιστοσελίδα: www.0-18.gre- E-mail:    [email protected]

 

Μη Φοβάσαι! Μίλα  τώρα!!

Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από το bullying.

Η βία οδηγεί πάντα σε νέα και εντονότερη βία.

Ο κάθε ένας από μας είναι σημαντικός ανεξάρτητα από την εμφάνιση. Να πιστεύετε ότι αξίζετε γιατί είστε μοναδικοί.

Μίλα τώρα!!