Είναι μεγάλη μας χαρά που ο πατριάρχης της οικογένειας Γρυπάρη και ιδρυτής των Φροντιστηρίων μας, Μιχάλης Γρυπάρης, συνεχίζει να γεμίζει τις καρδιές μας και αυτά τα Χριστούγεννα με τη μαγεία της συγγραφικής του πένας.
Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι το σπίτι. Είναι η οικογένεια, η μητέρα, ο πατέρας, τα αδέλφια, ο παππούς. Είναι η γιαγιά η οποία συδαυλίζει τη φωτιά στο τζάκι που τριζοβολώντας τραγουδεί μαγευτικά τραγούδια. Είναι κυρίως το παιδί, που με άφθαρτες τις αισθήσεις του από τη στέγνια και την τύρβη της ζωής προσπαθεί να «ζήσει» την ανεκλάλητη ευτυχία και να ενωτισθεί τους αίνους της εκκλησίας και των αγγέλων. Χριστούγεννα είναι οι αγρυπνούντες άγγελοι, οι αγραυλούντες βοσκοί, οι απορημένοι και συγκλονισμένοι μάγοι, που «άστρο λαμπρό» τους οδηγεί. Χριστούγεννα είναι η φάτνη, της απλότητας και της μακροθυμίας. Η φάτνη της αγαστής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου, του καταλαγιασμού του άγχους, της άρνησης του στόμφου, της καταδίκης, του εγωισμού των καυχησιάρηδων και των λογοκόπων. Η φάτνη που με την παρουσία και τον συμβολισμό της διδάσκει και δεν εντυπωσιάζει, υποβάλλει και δεν επιβάλλεται, συγκινεί και καλεί τον άνθρωπο να επιστρέψει στη ρίζα του. Η φάτνη τέλος, όπου σε μια στιγμή βουτηγμένη στην κατάνυξη και στη γλυκιά αίσθηση της προσμονής του θαύματος άνοιξε τα μάτια του «παιδίον νέον», ο αγγελιαφόρος της μεγάλης ανατροπής. Εκείνος που παρά την ελευθερία που κήρυξε, παρά την εγκαρτέρηση την επιείκεια, τη συγγνώμη και την αγάπη, που απλόχερα μοίρασε στους ανθρώπους, λοιδορήθηκε, αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος και τελικά πλήρωσε για τα «κρίματά» του.
Κάποιες στιγμές λοιπόν — σαν αυτές — που πλησιάζουν οι στιγμές νοσταλγίας, ο «κοπιών και πεφορτισμένος» άνθρωπος, που πεινάει για αλήθεια και διψάει για αληθινή και ανυστερόβουλη αγάπη, αναζητεί τον Χριστό, τον μοναδικό, τον ιδανικό. Και δυστυχώς Τον βρίσκει ανεπανόρθωτα εκκοσμικευμένο, περιβεβλημένο με εξουσία ανθρώπινη. Τον βλέπει να έχει γίνει δόγμα με στεγανά απολυτότητας, μισαλλόδοξος, διώκτης, τιμωρός, αίρεση, πρόφαση, χλιδή και μεγαλοπρέπεια. Ο Χριστός, όπως περιγράφεται στις «πράξεις των Αποστόλων», δεν είναι ο διώκτης των αντίμαχων. Δεν είναι η πρόφαση των τυχάρπαστων και σφετεριστών, δεν είναι ο Χριστός της Ιεράς Εξέτασης, που έρριχνε στην πυρά τους δήθεν αιρετικούς και τις δήθεν μάγισσες. Δεν είναι ο Χριστός της «ελέω θεού» βασιλείας, ούτε ο Χριστός της βαρύτιμης και χρυσοΰφαντης φορεσιάς και των πολυτελών αυτοκινήτων.
Κι όμως παρόλ' αυτά ο Χριστός υπάρχει. Δίπλα μας και οδοιπορεί μέσα στους αιώνες ανερμήνευτος και παρανοημένος γεμάτος εγκαρτέρηση, επιείκεια, συμπόνια και συγγνώμη.
Υπάρχει και είναι για μας ένα αξεπέραστο παιδαγωγικό πρότυπο, ένα θερμό μήνυμα ελευθερίας, ένα ανυπέρβλητο παράδειγμα διαλόγου και συνδιαλλαγής, μία κιβωτός συγκατάβασης κι αγάπης. Είναι ο Δάσκαλος, που παιδαγωγεί στην αλήθεια, ανθρωποποιεί, διανοίγει απέραντους πνευματικούς ορίζοντες, καθοδηγεί, παρηγορεί και γαληνεύει τις ψυχές μας.
Επιστροφή λοιπόν σ' Αυτόν και τις αξίες, που δίδαξε με τη γέννηση και τη ζωή του. Γιατί, ακόμη κι αν χιμαιρική θεωρείται σήμερα η πίστη σ' ένα καλύτερο και ανθρωπινότερο μέλλον, δεν μπορούμε να σταθούμε και να συνεχίσουμε χωρίς να πιστεύουμε, ότι κάπου υπάρχει ένα «αστέρι», που φέγγει για μας. Αυτή η πίστη μοιάζει με ένα λουλούδι υπόσχεσης, που, αν μαραθεί, θα παραμείνουμε θλιβερά γυμνοί, μόνοι και ανυπεράσπιστοι σε μια εποχή, που καταδυναστεύει την ύπαρξή μας.
Γρυπάρης Μιχάλης
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Ιδρυτής Φροντιστηρίων Ακάδημος - 1972
Συγγραφέας
τ. Διευθυντής Λεοντείου Λυκείου Πατησίων
31.5.2024 | Θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Tα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είναι σαφή και δεν παρουσιάζουν δυσκολίες στην κατανόηση.Θέμα Α
Περίληψη συγκεκριμένου αποσπάσματος του Κειμένου 1, η οποία προϋποθέτει να εφαρμόσουν οι μαθητές τις τεχνικές πύκνωσης που έχουν διδαχθεί.Θέμα Β
Τα ερωτήματα του θέματος Β είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και ανταποκρίνονται στη διδαχθείσα ύλη της θεωρίας. Επιπλέον προσοχή χρειάζεται η προσέγγιση του Β2α αναφορικά με τη σύνδεση της πρόθεσης και του τρόπου ανάπτυξης και του Β3 αναφορικά με τις γλωσσικές επιλογές που καθιστούν το κείμενο βιωματικό.Θέμα Γ
Παρουσιάζει πληθώρα κειμενικών δεικτών τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν οι μαθητές για να τεκμηριώσουν την απάντησή τους.Θέμα Δ
Αφορά στα οφέλη που αποκομίζει ο άνθρωπος από τα ταξίδια. Για το συγκεκριμένο ζητούμενο οι μαθητές μπορούσαν να αντλήσουν ιδέες από τα Κείμενα αναφοράς. Στο δεύτερο ζητούμενο καλούνται να αναπτύξουν τις προσωπικές τους επιλογές που στοχεύουν στην επίτευξης της ψυχικής ηρεμίας και ισορροπίας. Το επικοινωνιακό πλαίσιο είναι άρθρο γνώμης για την ιστοσελίδα του σχολείου.
Τα φετινά θέματα, στο μάθημα της Πληροφορικής, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ελαφρώς πιο δύσκολα από τα περσινά, με διαβαθμισμένη δυσκολία. Αλλά, όπως και τις προηγούμενες χρονιές δεν υπάρχει το θέμα που θα ξεχώριζε τον πολύ καλά προετοιμασμένο μαθητή από τους υπόλοιπους.
Το βασικό χαρακτηριστικό των θεμάτων είναι ότι από την λεγόμενη «νέα ύλη» υπήρχαν, αναλογικά, πολύ λίγα θέματα (σύνολο 11 μονάδες)
Ειδικότερα:Το θέμα Α απαιτεί την βασική κατανόηση της θεωρίας χωρίς κάποιες ιδιαιτερότητες.
Το Β1 είναι μια τυπική μετατροπή ΓΙΑ σε ΟΣΟ με την δυσκολία των δύο εμφωλευμένων επαναλήψεων που τρέχουν ανάποδα. Απλή εφαρμογή της μεθολογίας της σχετικής ενότητας.
Το Β2 εφαρμόζει δύο μοτίβα σε τετραγωνικό πίνακα. Απλή τυπική άσκηση συμπλήρωσης κενών.
Στο Β3 εφαρμόζει κάποιος την βασική θεωρίαδιαχείρισης μιας ουράς.
Το Β4 έχει διδαχθεί στην τάξη και είναι αντιγραφή θέματος παλαιότερης χρονιάς.
Το Θέμα Γ είναι ένα απαιτητικό, αλλά τυπικό θέμα Γ. Απαιτεί αρχικά σωστή κατανόηση των απαιτήσεων, στη συνέχεια σχεδιασμό και τμηματική υλοποίηση στο πρόχειρο. Δηλαδή σωστή εφαρμογή της μεθοδολογίας, που έχει αναλυθεί στην τάξη, επίλυσης των θεμάτων αυτού του είδους.
Το Θέμα Δ ζητά την εφαρμογή βασικών λειτουργιών σε πίνακες. Μαθητής που έχει κάνει το σχετικό ασκησιολόγιο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Το υποπρόγραμμα που ζητά (σειριακή αναζήτηση) είναι από τα βασικά του αντίστοιχου κεφαλαίου και επίσης (όπως και το Β4), έχει ξαναζητηθεί, πάνω από μια φορά, σε πανελλήνιες.
Συνοπτικά:
Ένας σωστά προετοιμασμένος μαθητής μπορεί να φτάσει στο απόλυτο, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Το Σάββατο 18/05 μετά την εξέταση για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία, γονείς και μαθητές μας, έσπευσαν να μας επισκεφθούν στα Φροντιστήρια μας σε Μαρούσι και Βριλήσσια.
Την Παρασκευή 17/05 ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών που συμμετείχαν στον 1ο Διαγωνισμό Χρυσής Πένας, στο πλαίσιο του καινοτόμου Βιωματικού Εργαστηρίου Λόγου & Τέχνης των Φροντιστηρίων Ακάδημος!